понедельник, 11 мая 2020 г.

ТЕМА ТИЖНЯ "ЦІКАВО ПРО ПОСУД"

Посуд (керамічний і глиняняний) був придуманий в давнину - 6-7 тисяч років назад. Перший керамічний посуд, звичайно, не був таким рівним і красивим, який ми з Вами можемо бачити сьогодні.
Виробництво посуду було ручним, і робили його з простої глини. Пізніше виявилось, що не кожна глина підійде для виготовлення посуду.
Є відмінні сорти глини (наприклад, що добуваються в давнину в Китаї) з яких можна робити фарфор для художнього посуду (чашок, тарілок, чайних сервізів). Інша глина при висиханні або випаленні тріскається, - вона не підійде для виготовлення міцного і красивого посуду. Люди здогадалися додавати в глину інші речовини для фортеці і красивого кольору, і такий матеріал дістав назву - кераміка.

Як робився перший посуд? Якщо подивитися на старовинний посуд, він складається з окремих кругів. Заготовлений матеріал розкочували в тонкі джгути і укладали по спіралі. Виходив горщик. Потім готовий горщик розгладжували, малювали паличкою орнамент, і обпалювали у вогні.

Блюдо - один з найдревніших предметів столового посуду. Срібні, керамічні, скляні, олов'яні, дерев'яні блюда подавалися на стіл. Було прийнято їсти удвох або навіть утрьох з одного блюда. На бенкетах навіть виникали спори, кому з ким їсти з одного посуду. У рецептах царських страв, що збереглися, часто інгредієнти розраховувалися на блюдо на двох чоловік. Блюда малого розміру в Древній Русі подавали менш іменитим гостям. Це відбилося в їх назвах - блюдце, блюдечко.
Миска - дуже зручний вид столового посуду для супу, юшки, каші. Особливо для української кухні, багатої супами і кашами, миска була незамінним столовим предметом. Миски виконували роль тарілок. Окрім простих горщиків і мисок в хаті іноді не було ніякого іншого посуду. Часто миски були дуже великі, і з них їла уся сім'я. У старовинних книгах з етикету можна знайти дивні оповідання, як вважається є із загальної миски. Хорошою манерою вважалося ретельно обтерти ложку, перш ніж знову узяти суп із загальної миски.
Горщик - головною посудиною для приготування їжі і для подачі на стіл тривалий час був глиняний горщик. Від глиняного горщика беруть початок багато сучасного вигляду посуду : каструлі, контейнери, супниці, баночки. У горщику можна було готувати їжу (суп, кашу, м'ясо, рибу, овочі), а також в горщику можна зберігати крупи, борошно, масло.

Тарілка - значно пізніше слово. Але це найзвичніший для нас вид столового посуду. Учені вважають, що слово "тарілка" пішло від з німецького "талер". Про це говорить і той факт, що вже в XVI столітті тарілку називали так : талера, таріль, торел.
Уперше тарілки стали використовувати для їжі у Франції. Вони не були схожі на сучасні, і навіть мали чотирикутну форму.Тарілка зроблена спеціально для того, щоб кожен той, що обідає їв зі свого посуду. Тарілка набагато менша, ніж миска, і плоскіша. У Древній Русі і в інших країнах іноді замість тарілки використовували великі шмати хліба. На ці шмати можна було покласти шматки м'яса, риби, хлібні тарілки з'їдалися, роздавалися жебракам, викидалися собакам.

В этой врезке фиксик Дедус расскажет о том, как появилась посуда!
Сучасний посуд для сервіровки столу за традицією ділиться на три частини: столова, чайна, десертна. Столовий посуд сьогодні дуже красивий, і при його виробництві використовуються фарфор, фаянс або спеціальне скло. Під час прийомів або великих обідів застосовується також кришталевий посуд.

Комментариев нет:

Отправить комментарий